Zachte cakejes van citroenpudding met appelroosjes

Zachte cakejes van citroenpudding met appelroosjes

success
Pudding idee
Gemiddeld
30 min
Tine at Home

Ingestuurd door
Tine Van den Heuvel van
Tine at Home

Een food blog gevuld met recepten, waaronder ook filmrecepten, kookboektips en informatie over lokale producten uit haar nieuwe thuisbasis: Ierland. Met haar blog wil Tine mensen aanzetten om te koken en hen inspireren om zelf recepten te bedenken met nieuwe smaakcombinaties en ingrediënten, waarbij tijd van geen belang is, want van koken moet je vooral genieten!

Verwarm een oven voor op 180° en vet de taartvormpjes (15cm) in met boter.

We beginnen met het scheiden van de eieren, gooi zeker niets weg want we hebben zowel de eigelen als de eiwitten nodig. Meng vervolgens de eigelen samen met vanillesuiker, suiker, sojamelk samen met het sap van 1,5 citroen. Zorg ervoor dat alles goed gemixt is en voeg vervolgens puddingpoeder en bloem toe en meng opnieuw zeer goed. 

In een aparte vetvrije en kraaknette kom doe je nu de eiwitten, die je goed opklopt met een mixer tot je sneeuwwitte pieken hebt. Schep dit nu langzaam onder het vorige mengsel en roer (met de hand) tot alles goed gemengd is. Gebruik voor deze laatste stap zeker geen mixer, dat zou de structuur van de eiwitten vernielen.

Giet het bakmengsel vervolgens in de taartvormpjes en zet in de oven voor 20 minuutjes. Het resultaat? Een zachte puddingbodem onderaan een een zachte cakedeeg bovenaan.

Wanneer de taartjes klaar zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze even rusten zodat de taarten lichtjes inkrimpen en van de randen loskomen. Draai de taartjes nu ondersteboven, zodat de puddingkant bovenaan komt te liggen.

Tijd om te beginnen aan onze appelroosjes! Halveer de appel van steel tot de onderkant en leg elke helft nu met de binnenkant naar beneden. Snij nu zo dun mogelijke schijfjes van boven naar onder (snij het laatste stukje van de onderkant er af) en verwijder pitjes als je ze tegenkomt. Het is belangrijk om ze zo dun mogelijk te snijden, dat maakt het makkelijker om te plooien.

Leg nu de appelschijfjes met enkele druppels citroensap op een schotel in de microgolfoven voor 40 seconden - 1 minuut naar gelang de dikte, dit gaat de schijfjes opwarmen zodat je ze makkelijk kan plooien. Leg niet te veel schijfjes in één keer in de microgolf, maar werk per helft en warm de volgende reeks pas op als je de vorige hebt opgebruikt. 

Rol nu 1 schijfje op als centrum van het roosje, en schik de andere schijfjes er om heen als rozenblaadjes. Je kan de roosjes zoveel of zo weinig lagen geven als je zelf wil, ik gebruikte zelf zo’n 4 schijfjes appel per roosje. Duw elk roosje voorzichtig in de puddinglaag en begin meteen aan het volgende roosje. Wanneer de taart volledig klaar is kan je nog afwerken met wat poedersuiker.

Tip: hoe roder en groter de appels, hoe beter het resultaat.

Zachte cakejes van citroenpudding met appelroosjes :
1 zakje vanille puddingpoeder Imperial 1 zakje vanillesuiker Imperial 250 ml sojamelk 3 eieren 1.5 citroenen 25 g bloem 150 g suiker 6 rode appels 0 bloemsuiker Instructions:
1 

Verwarm een oven voor op 180° en vet de taartvormpjes (15cm) in met boter.

2 

We beginnen met het scheiden van de eieren, gooi zeker niets weg want we hebben zowel de eigelen als de eiwitten nodig. Meng vervolgens de eigelen samen met vanillesuiker, suiker, sojamelk samen met het sap van 1,5 citroen. Zorg ervoor dat alles goed gemixt is en voeg vervolgens puddingpoeder en bloem toe en meng opnieuw zeer goed. 

3 

In een aparte vetvrije en kraaknette kom doe je nu de eiwitten, die je goed opklopt met een mixer tot je sneeuwwitte pieken hebt. Schep dit nu langzaam onder het vorige mengsel en roer (met de hand) tot alles goed gemengd is. Gebruik voor deze laatste stap zeker geen mixer, dat zou de structuur van de eiwitten vernielen.

4 

Giet het bakmengsel vervolgens in de taartvormpjes en zet in de oven voor 20 minuutjes. Het resultaat? Een zachte puddingbodem onderaan een een zachte cakedeeg bovenaan.

5 

Wanneer de taartjes klaar zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze even rusten zodat de taarten lichtjes inkrimpen en van de randen loskomen. Draai de taartjes nu ondersteboven, zodat de puddingkant bovenaan komt te liggen.

6 

Tijd om te beginnen aan onze appelroosjes! Halveer de appel van steel tot de onderkant en leg elke helft nu met de binnenkant naar beneden. Snij nu zo dun mogelijke schijfjes van boven naar onder (snij het laatste stukje van de onderkant er af) en verwijder pitjes als je ze tegenkomt. Het is belangrijk om ze zo dun mogelijk te snijden, dat maakt het makkelijker om te plooien.

7 

Leg nu de appelschijfjes met enkele druppels citroensap op een schotel in de microgolfoven voor 40 seconden - 1 minuut naar gelang de dikte, dit gaat de schijfjes opwarmen zodat je ze makkelijk kan plooien. Leg niet te veel schijfjes in één keer in de microgolf, maar werk per helft en warm de volgende reeks pas op als je de vorige hebt opgebruikt. 

8 

Rol nu 1 schijfje op als centrum van het roosje, en schik de andere schijfjes er om heen als rozenblaadjes. Je kan de roosjes zoveel of zo weinig lagen geven als je zelf wil, ik gebruikte zelf zo’n 4 schijfjes appel per roosje. Duw elk roosje voorzichtig in de puddinglaag en begin meteen aan het volgende roosje. Wanneer de taart volledig klaar is kan je nog afwerken met wat poedersuiker.


3/5010