Wat is gluten-intolerantie?

Gluten zijn de eiwitten terug te vinden zijn in verschillende graansoorten zoals tarwe, spelt, rogge en gerst.  Niet-granen zoals wilde rijst, boekweit en zonnebloempitten bevatten geen gluten.

Gluten-intolerantie of coeliakie is geen allergie, maar een ziekte waarbij de inname van gluten het verteringsproces in de darmen zwaar verstoort. Met een glutenvrij dieet kunnen de darmvlokken zich voldoende herstellen en kunnen voedingsstoffen terug normaal worden opgenomen.

Hoe vaak komt het voor?

Volledige gluten-intolerantie is zeer zeldzaam (naar schatting minder dan 1% van de bevolking), veel meer mensen kunnen zich echter als gluten-sensitief beschouwen. Zij kunnen maag – en darmklachten ontwikkelen naar aanleiding van gemiddelde West-Europese inname van gluten.

Hoe herken je gluten-intolerantie?

Aanvankelijk zijn de symptomen vergelijkbaar met een maag – darmontsteking, maar na verloop van tijd komen daar andere complicaties bij kijken zoals bloedarmoede, chronische vermoeidheid en gewichtsverlies. Enkel een zeer strikt glutenvrij dieet kan hierbij voor verlichting zorgen.

Tips bij gluten-intolerantie of gluten-sensitiviteit: