Wat is Lactose-intolerantie?

Mensen die lactose intolerant zijn, kunnen de melksuiker lactose niet (goed) meer verteren.

Om lactoseproducten te verteren hebben mensen (en bij uitbreiding alle zoogdieren)  het enzym lactase nodig. De hoeveelheid lactase die ons lichaam produceert daalt echter naarmate we ouder worden. Lactose-intolerant worden, is dus een zeer natuurlijk proces waar iedereen in meer of mindere mate mee geconfronteerd wordt.

Lactose-intolerantie is verschillend van koemelkallergie in de zin dat bij een koemelkallergie de melkeiwitten door het lichaam herkend worden als allergenen en een reactie veroorzaken in het immuun system.

Hoe vaak komt het voor?

In de Europese regio kunnen steeds meer volwassenen lactose verdragen, een fenomeen dat ook lactose persistentie wordt genoemd. Hoewel we allemaal naarmate we ouder worden minder lactase aanmaken, zijn er zo'n 10 tot 15% Europeanen die volledig lactose-intolerant worden (bron: wikipedia).

Hoe herken je lactose-intolerantie?

Het moeilijk of verminderd verteren van lactose heeft vooral gevolgen in de darmen. Krampen, misselijkheid, diarree en buikpijn kunnen symptomen zijn van lactose-intolerantie. Vaak zal een arts of een diëtiste vragen om alle lactose tijdelijk te weren uit het dieet om na te gaan of daarmee de symptomen verlicht worden.

Tips om lactose-intolerantie te voorkomen.

Probeer de hoeveelheid lactose zo klein mogelijk te houden.

  • Kies voor harde kazen in plaats van zachte kazen;
  • Vermijd synthetische zuivelproducten zoals ze gebruikt worden in bijvoorbeeld kant-en-klare gerechten;
  • Beperk je melkinname of kies voor een lactosevrije variant. De meeste recepten van Imperial kunnen perfect klaargemaakt worden met lactosevrije melk. Ontdek onze 'RECEPTEN ZONDER' recepten;
  • Overdrijf niet met brood en broodjes;
  • Ga te rade bij een diëtist, want lactose komt in meer producten voor dan op het eerste gezicht lijkt, zoals bvb. in bouillonblokjes. 
    Zoek een diëtist op de website van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten.
    de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten